Chemia rolna

Od połowy XIX wieku, kiedy opublikowano pierwsze podręczniki z zakresu nawożenia i rozpoczęto na większą skalę eksploatację i produkcję nawozów mineralnych, można mówić o powstaniu nowej gałezi chemii, czyli chemii rolnej.
Nauka ta zajmuje się poznawaniem i kształtowaniem oddziaływania nawozów na roślinę za pośrednictwem środowiska glebowego. Dzięki niej można optymalizować proces nawożenia, prowadzący do wzrostu plonów roślinnych przy zachowaniu ich dobrych cech jakościowych, ale jednocześnie wysokiej efektywności, a co za tym idzie opłacalności produkcji, bez wprowadzania ujemnego wpływu na środowisko.

Przedmiotem kursu ćwiczeń laboratoryjnych z chemii rolnej będą:
■ Wiadomości wstępne - przygotowanie próbek do analiz, podstawowe metody analityczne oraz wegetacyjne metody badania potrzeb nawozowych roślin.
■ Nawozy organiczne i mineralne - rodzaje nawozów, przemiany nawozów w glebie, analiza jakościowa i ilościowa
■ Chemicznorolnicze właściwości gleb - skład granulometryczny, mineralizacja i humifikacja, kwasowość gleb, pojemność sorpcyjna, zawartość fosforu i azotu w glebie.
■ Skład chemiczny roślin - oznaczanie azotu, fosforu i innych elementów w roślinach.
■ Metody badania potrzeb i efektywności nawożenia - obliczanie dawek nawozów mineralnych, bilans składników.

Przy opracowywaniu ćwiczeń oraz części teoretycznej wykorzystałem następujące pozycje:

Chemia rolna, Podstawy teoretyczne i praktyczne pod redakcją S. Mercika, Warszawa 2002

■ M. Fotyma, S. Mercik, Chemia rolna, Warszawa 1992

■ M. Koter, Chemia rolna, Warszawa 1979